Zeki Rıza gibisi gelmedi
F.Bahçe'nin G.Saray'a attığı ilk golün sahibi Hasan Kamil Sporel idi. Milli Takım'ın ilk golünü atan kardeşi Zeki Rıza Sporel ise F.Bahçe başkanlığı ve milletvekilliğinin yanı sıra Su Sporları Federasyonu başkanlığı da yaptı
news_image

Fenerbahçe'nin Galatasaray'a attığı ilk golün sahibini tanıtmadan önce uzun giriş yapalım. Türkiye A Milli Futbol Takımı, "başının belası" Letonya'yı sadece bir kez o da 1924'te oynanan özel milli maçta 3-1 yenebildi. 22 Haziran 1924'te Riga'da oynanan maçta milli takımımızın üç golünü de soyadı kanunu çıkınca bizzat Atatürk tarafından kendisine Sporel soyadı verilen Zeki Rıza Bey atmıştı. Letonya'nın tek golü de Edvins Barda'dan gelmişti. Zeki Rıza ve Barda'nın bir diğer ortak noktası da milli takımlarının ilk golünü atan futbolcular olmasıydı.

Bilindiği gibi A Milli Takım'ın 23 Ekim 1923'te Romanya'yla oynadığı ve 2-2 biten maçta iki golü de Zeki Rıza kaydetmişti.

TİCARET DE YAPTI
Zeki Rıza 1898 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Müzika-i Hümayun Kolağası Ali Rıza Bey'di. Kuşdili Çayırı'nda başladığı futbol hayatına Fenerbahçe'de devam etti. 18 Yaşında Fenerbahçe A Takımı'na alındı.

Aralıksız olarak Fenerbahçe'de 18 yıl santrafor olarak oynadı ve 352 maçta 473 gol attı. Milli Takım'da da 15 gol atan Zeki Rıza, 10 maçta da kaptan olarak sahaya çıktı.

Futbol sonrası ticarete atılan Zeki Rıza Bey, bu alanda da başarılı oldu. Eminönü'ndeki spor mağazası dışında asıl olarak Yüniş Mensucat'ın İstanbul Temsilcisi'ydi. Yüniş, İzmir'de kurulan Yün Mensucat'ın tekstil markasıydı ve Zeki Bey aslında şirket sahibinin de damadıydı, çünkü eşi Hezel Hanım'ın kızlık soyadı Whittall'du. Whittall Ailesi, Mustafa Koç'un eşi Caroline Giraud'nun ailesiyle birlikte İzmir'deki Yün Mensucat ve İzmir Basma Fabrikası'nın ortak sahibiydi. Bir kolu da İstanbul'da ve özellikle de Kadıköy Moda'da olan Whithall'lar aynı zamanda İzmir'e at yarışlarını getiren üç aileden birisidir.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Askeri Veterinerlik Okulu'nu bitiren Zeki Bey siyasetle yakından ilgileniyordu; 1946'da Demokrat Parti'den milletvekili seçildi ama Milli Mücadele'ye katılmadığı için ordudan tard edilmesi gerekçesiyle milletvekilliği düşürüldü.

Ama o siyasete devam etti, 1950'de Rize'den, 1954'te de İstanbul'dan Demokrat Parti milletvekili oldu. 27 Mayıs sonrası da Adalet Partisi içinde yer aldı, hatta partinin kuruluş çalışmalarının bir kısmı Moda'daki güzelliğiyle ünlü olan evinde yapılır.O dönemde Demirel'e en yakın isimlerden birisidir.

AİLE BOYU SPORCU
Uzun yıllar Fenerbahçe Yöneticiliği ve 1955-1957 arasında Başkanlık da yapan Zeki Rıza Bey, bir dönem de Su Sporları Federasyonu Başkanlığı yapmıştır. Su sporlarına olan ilgisi de kurucularından olduğu Moda Deniz Kulübü'nden geliyordu.

Moda Spor Kulübü'nün kurucularından birisi de Celâl Bayar'dır. Celâl Bayar, İstanbul'a geldiğinde Zeki Rıza Sporel'in "Ceylan" isimli yatıyla gezer. 1935'te bu yatta gezerlerken Zeki Rıza Sporel böyle bir kulüp açmak için yardım ister, Celâl Bayar da ertesi gün İş Bankası üzerinden 30 bin TL'lik bir kredi sağlar. 3 Kasım 1969'da vefat ettiğinde haberi alan ağabeyi Mesut Eyison da tıpkı kardeşi gibi aynı gün kalp krizinden öldü. Diğer erkek kardeşleri Arif Sporel ve Hasan Kâmil Sporel de Fenerbahçe'de oynamıştır. Ama asıl meşhur olan Hasan Kâmil Bey'dir. Defanstaki kesici özelliğiyle "Dalgakıran" lakabı takılan Hasan Kâmil Sporel ise Galatasaray, Robert Kolej ve Michigan'da okumuş bir mühendistir. Michigan Eagles takımında altı yıl futbol oynayarak, ABD'de futbol oynayan ilk Türk sporcudur.

Ama Kâmil Bey asıl olarak Fenerbahçe'nin Galatasaray'a karşı ilk golünü atan futbolcu olarak tarihe geçmiştir. 1923'te Romanya ile oynanan ilk milli maçta üstelik kaptan olarak o da oynamıştır. Hasan Kâmil Sporel de Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı yapmıştır ve o dönemin Mobil Müdürü'dür. Hasan Kâmil Sporel'in üvey oğlu bir dönemin ünlü ismi Aykut Sporel'dir. Merhum Aykut Bey'i yaşı yetenler radyodaki müzik programlarından tanırlar.

Aykut Sporel'in kardeşinin ismi İlhan Mimaroğlu'dur.

Yakın zamanlarda vefat eden, tam ismini yani söylersek Ali İlhan Kemalettin Mimaroğlu dersek isminden babasını anlamak mümkündür.
Babası son zamanlarda daha meşhur olmuştur, çünkü hepimizin cebinde fotoğrafı vardır.

2009 başında YTL'den TL'ye geçerken 20 TL'lik bankonotların üstüne İlhan Mimaroğlu'nun babası Mimar Kemalettin'in fotoğrafı konmuştur.



superFB mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
  • sfbyorum baloncuk_sol 0
Kaynak :
Takvim
Mobil


///